Gäst på begravning

Information

Det är lämpligt att komma till begravningslokalen ca 20-15 minuter innan utsatt tid. Begravningsbyråns representant visar då vilken sida och vilken plats du kan sätta dig på.

Det viktigaste med din klädsel är att det ska kännas bekvämt. Det bästa är att låta den döde och dennes familjs stil vara ett riktmärke i ditt val av kläder. Med din klädsel visar du respekt och ditt deltagande. För många känns det bra att klä upp sig för att förbereda sig på vad man ska vara med om. Står det valfri klädsel så är det valfritt. Många tar då det man har och det innebär för män mörk kostym – kavaj. Svart slips är alltid korrekt men är man nära anhörig gäller vit slips. För kvinnor är det mörk dräkt, klänning, kjol, byxor med vit blus eller skjorta. Det är viktigare att närvara än att ha ”rätt kläder”.

Blombuketter och kransar beställer du minst några dagar i förväg hos begravningsbyrån eller i en blomsteraffär. Man kan gå samman för att ordna en bukett och vanligt är att man skriver sin hälsning och namnen på ett kort eller band. Handbukett är idag vanligt att både kvinnor och män har när de går fram för att ta avsked vid kistan eller graven.

Det är alltid valfritt på vilket sätt man vill hedra den döde. Många ger en minnesgåva även om det inte står i annonsen något önskemål. Man ger då till ett ändamål där den döde hade sitt engagemang eller där gåvogivaren har sitt engagemang.

Tal är idag mycket ovanligt vid begravningshögtiden. Däremot vid minnesstunden så är det vanligt att man berättar vardagsberättelser som speglar den avlidnes intressen och personlighet.

Det betyder mycket för närmast sörjande att andra deltager i sorgen och saknaden. Det är också viktigt för oss människor att tillåta vår egna sorg och saknad. Ett fint sätt är att gå på begravningen. Önskar närmsta familjen hålla begravningen i en mindre krets står det ofta i annonsen ”i kretsen av de närmaste”. Då bjuder familjen in de som de önskar ska närvara vid begravningshögtiden.